Op 22 juni kreeg Verhelst Group er een afdeling bij: Top-Mix Recycling, voorheen West Recycle. Dat bedrijf is sinds 2019 gevestigd in de Oostendse achterhaven op een terrein van 8 ha en specialiseert zich in het fysico-chemisch reinigen (of kortweg wassen) van verontreinigde zandstromen.

’t Is niet stil aan de overkant, want er waait een nieuwe wind door de voormalige West Recycle site onder de naam Top-Mix Recycling. Met deze overname breidt Top-Mix zijn activiteiten in grondreiniging uit, wat gezien de huidige PFAS-problematiek een grote nieuwe troef is voor Verhelst Group. En de ligging, die is uiteraard ook top! 

Wat houdt de overname precies in? Top-Mix Recycling accepteert en reinigt zanden afkomstig van sorteerlijnen uit de bouw- en sloopwereld of de industrie. Het bekomen zand en puin kan hergebruikt worden in de bouwsector terwijl het organisch materiaal terug dienst kan doen als brandstof voor energieopwekking. De verontreinigde restfractie heeft geen toepassing meer en wordt per schip naar een deponie gebracht. 

Verder laat de installatie toe om verontreinigde gronden te wassen, wat perfect aansluit bij de afdeling saneringen van Verhelst Aannemingen en het grondreinigingscentrum van Top-Mix. Ook zijn de gerecycleerde materialen opnieuw inzetbaar bij Top-Mix grondwerken en de betoncentrale. De installatie kan zo’n 160.000 ton per jaar aan.